Skip to content
Bine aţi venit pe site-ul preturii sectorului Ciocana!
Vacanță în siguranță!

23 februarie 2015

În perioada 21 februarie – 1 martie curent, copiii se vor afla în vacanţă. În acest context, Inspectoratul de Poliție Ciocana, va desfăşura măsuri de prevenire în cadrul operaţiunii speciale „Grija”.
În perioada nominalizată poliţiștii vor intensifica activităţile orientate la prevenirea şi contracararea delicvenţei juvenile, prevenirea traumatismului de diferit gen în rândurile copiilor şi a infracţiunilor comise împotriva lor.
Concomitent, în conlucrare cu organele administraţiei publice locale, vor fi desfăşurate razii în teritoriul administrativ deservit (în special în instituţiile de agrement şi locurile de concentrare a minorilor), inclusiv pe timp de noapte, cu scopul depistării copiilor aflaţi fără supravegherea părinţilor, prevenirii victimizării acestora, neadmiterii consumului de băuturi alcoolice, droguri şi alte substanţe psihotrope, precum şi documentarea cazurilor de comercializare către minori a produselor din tutun şi/sau băuturi alcoolice.
Astfel,Inspectoratul de Poliție Ciocana recomandă părinţilor/reprezentanţilor legali sporirea vigilenţei şi supravegherea în permanenţă a copiilor pentru evitarea cazurilor de dispariţii, accidente de circulaţie, provocări a vătămărilor corporale din neatenţie, ș.a.
La fel, este important să discutați deschis şi să instruiți copilul cum să reacţioneze în situaţia în care se rătăceşte, să plece de la domiciliu doar cu permisiunea adulților, să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă. Pentru evitarea traumatizării de diferit gen, recomandăm părinților să nu lase copilul să se joace nesupravegheat, mai ales în zonele aglomerate sau în adiacentul părţii carosabilului.
De asemenea, copiilor li se recomandă să nu stabilească prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant, să fie prudenţi în relaţiile cu persoanele recent cunoscute sau cunoscute întâmplător şi să nu primească nimic de la persoane străine, pentru siguranţa lor, să evite frecventarea locurilor şi mediilor unde se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc.
Inspectoratul de Poliție Ciocana atenţionează că „Neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare de către părinţi sau de către persoanele care îi înlocuiesc a obligaţiilor de întreţinere, de educare şi de instruire a copilului” se sancţionează contravenţional cu amendă de la 5 la 25 de unităţi convenţionale sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de pînă la 40 de ore.

Poze la subiect:

 

 
Şedinţa de lucru cu gestionarii fondului locativ

19 februarie 2015


Joi, 19 februarie 2015, ora 10:00, în incinta Preturii sectorului Ciocana a avut loc şedinţa de lucru cu gestionarii fondului locative. Principalele aspecte care au fost discutate ţin de:
- intensificarea lucrărilor de salubrizarea şi amenajarea a teritoriilor adiacente blocurilor locative;
- organizarea adunărilor generale (împuterniciţilor) anuale de dare de seamă;
- planificarea şi îndeplinirea lucrărilor de pregătirea a fondului locative către noul sezon de încălzire şi prezentarea planurilor la pretură.

Poze la subiect:

 

 

 

 
Măsuri de prevenire contra abandonului de domiciliu al copiilor !!!

17 februarie 2015


În urma analizei efectuate la compartimentul abandonului de domiciliu al copiilor s-a stabilit că pe parcursul anului 2014 pe întreg teritoriul Republicii Moldova au fost sesizate 540 cazuri de abandon la domiciliu, în 536 cazuri copiii fiind depistați.
Actualmente se constată, că “fuga voluntară” se întîmplă mai des în familiile social-vulnerabile, care se confruntă cu schimbări neașteptate și dramatice – decesul unui părinte, divorț, apariția unui nou partener de cuplu etc.
Consumul de alcool, sărăcia, dificultățile de ordin psihologic, emoţional, tulburările de sănătate mintală, acestea toate reprezintă factorii de risc ce contribuie la apariția situațiilor în care copii simt și cred că singura soluție este să fugă de acasă.
În scopul prevenirii în rîndurile copiilor a cazurilor de abandon Inspectoratul de Poliție Ciocana în comun cu echipa multidisciplinară a organizat razii, în cadrul cărora au vizitat şi au evaluat copiii care au încercat să părăsească domiciliu, vizitarea familiilor social-vulnerabile unde se poate genera situații de acest gen.
Referitor la aspectul de prevenire a fenomenului abandonului de domiciliu, Poliția recomandă părinților:
- să asigure în familie un climat afectiv în care predomină buna înţelegere, respectul reciproc faţă de valorile familiale;
- să discute permanent cu copilul, pentru a înlătura barierele în relaţia copil-părinte, să stabilească o comunicare eficientă pentru a încuraja copilul să destăinuie problemele cu care se confruntă;
- să fie fermi cu copilul, dar nu agresiv şi să nu uite că violenţa nu este o modalitate de soluţionare a problemelor, ci mai degrabă le amplifică; 
- să manifeste grijă faţă de orice succes sau eşec al copilului, să-l susțină prin sfaturi şi exemple oportune pentru a trece prin asemenea experienţe;
- atunci cînd părinții observă o schimbare negativă în comportamentul copilului, trebuie să rezolve în comun problema cu care se confruntă;
- să ia toate măsurile de supraveghere, de creştere şi educare, specifice fiecărei vîrste în parte;
- să supravegheze permanent copiii, însă să acționeze cu discreţie pentru a nu lăsa impresia că le este controlată activitatea la orice pas;
- să supravegheze ce activităţi desfăşoară copilul pe reţelele de socializare, cu cine comunică, ce site-uri accesează şi utilizează.

Poze la subiect:

 

 
<< Început < Anterior 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 Următor > Sfârşit >>

Pagina 269 din 410

Informaţii

Pretura sectorului Ciocana


Pretor 
Sinilga ȘCOLNIC

Adresa:
bd. Mircea cel Batrân, 4/3

Telefon anticamera
022 33-34-34

Cine e online

Avem 36 vizitatori online