Skip to content
Bine aţi venit pe site-ul preturii sectorului Ciocana!
Atenţie rabie

14 decembrie 2018

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor atenționează asupra riscului de rabie,fiind depistat antigenul rabic la pisică în sectorul Ciocana.
Conform dispoziţiei nr. 984-d din 8 decembrie 2018 a primarului general interimar, s-a aprobat planul complex de măsuri privind profilaxia şi lichidarea rabiei din sector.
Rabia este o boală mortală cauzată de un virus neurotrop din genul Lyssaviridae, care atacă sistemul nervos. Se transmite de la animale la oameni (zoonoză) și a fost identificată în peste 150 de țări de pe toate continentele, excepție făcând Antarctica. Virusul infectează animalele domestice și sălbatice și se transmite la oameni prin contactul direct cu animalul infectat (salivă, mușcătură sau zgârietură). Clinic, se manifestă ca encefalomielită acută şi, odată ce apar simptomele vizibile ale bolii, rabia este aproape întotdeauna fatală.
Rabia este o boală care poate fi 100% prevenită prin asigurarea accesului la un tratament profilactic post- expunere, informarea și educarea proprietarilor și vaccinarea animalelor. Eliminarea/reducerea cazurilor de rabie la animale este condiția primordială pentru reducerea riscului de transmitere la om și astfel se poate înlătura una dintre amenințările majore la adresa sănătății umane.
Se recomandă populaţiei să respecte anumite reguli pentru prevenirea cazurilor de rabie:
• animalele de companie trebuie vaccinate antirabic;
• animalele domestice nu trebuie lăsate să hoinărească liber şi trebuie supravegheate atunci când sunt afară; castrarea sau sterilizarea animalelor de companie le poate scădea tendinţa de a hoinări;
• să nu lase expuse în exterior resturi menajere, deoarece acestea pot atrage animale sălbatice sau fără stăpân;
• copiii să fie învăţaţi să nu atingă NICIODATĂ
animale necunoscute, chiar dacă acestea par prietenoase ;
• un animal sălbatic trebuie observat de la distanţă şi nu trebuie să se apropie de el, deoarece chiar dacă este turbat acesta poate părea blând ;
• în situaţia în care este observat un animal care se comportă neobişnuit, cazul trebuie raportat autorităţilor sanitar-veterinare locale. În cazul în care cineva a fost muşcat:
• rana trebuie spălată profund cu apă şi săpun;
• persoana respectivă să se prezinte de urgenţă la medic ;
• să fie informate şi autorităţile sanitar veterinare locale.
În cazul în care animalul a fost muşcat:
• se atinge animalul cu grijă deoarece, fiind rănit, poate să muşte şi se recomandă a fi protejate mîinile cu mănuşi;
• trebuie chemat medicul veterinar sau autorităţile sanitar-veterinare locale.
Animalul dumneavoastră trebuie să fie supus vaccinării sau revaccinării antirabice în primele 72 de ore după ce a fost expus unui animal turbat sau care ar putea fi bolnav de rabie.
Dacă observaţi animale care se comportă neobişnuit, raportaţi aceste situaţii autorităţilor sanitar-veterinare locale.

 
Ședința Comisiei administrative

13 decembrie 2018

Joi, 13.12.2018, ora 10.00, în sala de şedinţă a Preturii sectorului Ciocana s-a desfășurat şedinţa Comisiei administrative. În cadrul şedinţei au fost examinate 19 procese-verbale conform art.181 din Codul Contravențional „Încălcarea regulilor de asigurare a curățeniei în localitățile urbane și rurale”.


 
Ședința Comisiei pentru compensarea cheltuielilor la resursele energetice

12 decembrie 2018

În incinta preturii sectorului Ciocana la ora 09.00, s-a desfășurat ședința de lucru a comisiei privind compensarea cheltuielilor pentru persoanele defavorizate din sectorul Ciocana la efectuarea plăților pentru servicii comunale și resurse energetice întru implementarea deciziei consiliului municipal Chișinău, nr.5/14 din 24 iulie 2018.
În cadrul căreia au fost recepționate și examinate dosarele depuse de către gestionarii fondului locativ și cetățeni.


 
<< Început < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Următor > Sfârşit >>

Pagina 2 din 340

Informaţii

Pretura sectorului Ciocana


Pretor 
Sinilga ȘCOLNIC

Adresa:
bd. Mircea cel Batrân, 4/3

Telefon anticamera
022 33-34-34

Cine e online

Avem 16 vizitatori online