Skip to content
Bine aţi venit pe site-ul preturii sectorului Ciocana!
Mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Lucrătorului Procuraturii

29 ianuarie 2018

Stimaţi colaboratori ai procuraturii!
Cu ocazia celebrării sărbătorii profesionale al lucrătorului în procuratură, Vă mulțumim pentru devotamentul de care dați dovadă și responsabilitatea asumată.
Fiind una din verigile esenţiale ale sistemului de ocrotire a ordinii de drept, Procuratura depune un efort enorm în lucrul de combatere a criminalităţii, asigură protecţia drepturilor cetăţenilor şi intereselor statului, respectarea legalităţii în toate sferele vieţii.
Vă dorim sănătate, împliniri personale, noi realizări profesionale, stimă din partea apropiaților și cetățenilor noștri.
Ne exprimăm tot respectul şi gratitudinea pentru munca Dumneavoastră nobilă consacrată triumfului Dreptăţii.

 
Stimaţi cetăţeni!

25 ianuarie 2018

În scopul organizării şi desfăşurării acţiunilor de deszăpezirea teritoriului sectorului Ciocana, Pretura sectorului Ciocana vine cu un îndemn către toți locuitorii sectorului, gestionarii fondului locativ, conducătorii întreprinderilor și instituțiilor, colectivelor de pedagogi și elevi, agenților economici să participe la lucrările de deszăpezirea teritoriului sectorului și a teritoriului adiacent blocurilor administrative și locative, instituţiilor preşcolare şi preuniversitare.

 
Situația epidemiologică actuală privind îmbolnăvirile de Rujeola

24 ianuarie 2018

Rujeola este o boală respiratorie severă, podusă de virusul rujeolic, foarte contagioasă și, uneori, mortală.
Sursa de infecţie este omul bolnav cu diferite forme clinice. Nu există purtători sănătoşi de virus rujeolic.
Calea de transmitere este aeriană, prin secreţii nazofarigjiene, în condiţii de contact apropiat şi la distanţă. Este posibilă transmiterea virusului și pe cale transplacentară. Receptivitatea este generală. Pot fi afectate toate grupele de vîrstă, însă predomină vârsta copilăriei. Sugarii născuţi din mame imune posedă imunitate specifică pînă la vîrsta de 5 - 6 luni.
Sezonalitatea rujeolei este iarna şi primăvara. Imunitatea postinfecţioasă este durabilă, pe toată viaţa. Boala debutează ca o răceală banală cu febră mare, secreții nazale, ochi înroșiți și erupție măruntă. Febră treptat în creştere pînă la 380-400 C, catar oculorespirator (conjunctivită, fotofobie, lacrimare, rinoree, tuse uscată iritativă, lătrătoare, crup). Mucoasa bucală edemată şi hiperemiată, limba saburală, gingivită eritematoasă cu depuneri albicioase. Stărea generală alterată, la a 3-4 zi apare a doua undă febrilă, semne catarale în progres, erupţii pe pielea feței și a capului, ce se extind apoi pe restul corpului. O persoană bolnavă poate infecta pînă la 9 din 10 persoane cu care intră în contact. Riscul este major pentru copiii mici, care nu sunt vaccinați și care, dacă se îmbolnăvesc, pot degenera în forme grave ale afecțiunii. Conform datelor statistice, pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă boala este mortal. În scopul prevenirii rujeolei se recomandă: Vaccinarea copilului conform Programului Naţional de Imunizări constituie elementul de bază în profilaxia acestei maladii.
La apariția primelor semne clinice suspecte pentru rujeolă:

 • secreții nazale apoase, strănut;
 • lăcrimarea abundentă, înroșirea ochilor;
 • intoleranță la lumină și umflarea pleoapelor;
 • dureri de gât, răgușeală;
 • înroșirea și umflarea amigdalelor;
 • tuse uscată, supărătoare sau, dimpotrivă productive.
 • În mod obligatoriu este necesar de efectuat consultul medicul de familie sau apelarea la asistența medicală de urgență, în special, a copiilor nevaccinați, cât și în cazul prezenței unui contact cu persoane venite din țările endemice de rujeolă sau deplasării în aceste țări.
  Izolarea copilului la domiciliu până la sosirea medicului de familie, aplicarea primului ajutor medical (administrarea preparatelor antipiretice), la necesitate.

   
  << Început < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Următor > Sfârşit >>

  Pagina 8 din 286

  Informaţii

  Pretura sectorului Ciocana

  Pretor Galina Bostan

  Adresa:
  bd. Mircea cel Batrân, 4/3

  Telefon anticamera
  33-34-34

  Cine e online

  Avem 50 vizitatori online