Skip to content
Dăruieşte o picătură de viaţă!

15 noiembrie 2010

  În conformitate cu Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr. 637 din 7 iunie 2007 „Cu privire la aprobarea Programului Naţional Securitatea Transfuzională şi autoasigurarea ţării cu produse sanguine pentru anii 2007-2011” şi în baza ordinului Ministerului Sănătăţii nr.431 instituţiilor medico-sanitare cu componente şi preparate sanguine pentru anul 2010”, despre aprobarea programului „Zilelor de donare în cadrul teritoriilor administraţiilor publice locale pe parcursul anului 2010”, sectorul Ciocana este inclus în orarul donării de sînge în luna noiembrie curent.
  Sîngele poate fi donat atît la Centru Naţional de Transfuzie a Sîngelui, cît şi în localurile specializate din sectorul Ciocana.
  Vă reamintim, că donatori ai sîngelui pot fi cetăţenii, care au atins vîrsta de 18 ani, fără maladii specifice inclusiv cronice, contraindicate. Doritorii de a dona sînge se vor prezenta la punctele de colectare cu buletinul de identitate, unde vor fi testaţi medical pe gratis , vor beneficia de 2 zile de odihnă şi de un colet cu produse alimentare.
  Campania de Donare a Sîngelui care va avea loc la data de 23 noiembrie curent în cadrul Centrului Consultativ Diagnostic IMSP AMT Ciocana (str. Vadul lui Vodă, 80), iar la 24 noiembrie curent în cadrul Centrului Medicilor de Familie nr.8 (str.Voluntarilor,3).  
  În scopul bunei organizări a lunarului de donare a sîngelui, solicităm insistent conducătorilor de întreprinderi, instituţii, organizaţii de a ne prezenta pînă la 19.11.2010 (fax 33-34-34) în scris, lista doritorilor de a dona sînge.

Informaţii suplimentare

Secţia social-economică tel: 33-92-77
Asociaţia Medical-Teritorială Ciocana str. Vadul lui Vodă, 80 tel: 47-17-90
Centrul Naţional de Transfuzie a Sîngelui str. Academiei, 11 tel: 73-93-81

Sfaturi pentru donatori:

Înainte de donare:
- Odihniţi-vă bine în noaptea de dinaintea donării.
- Mancaţi ceva uşor înainte de donare.
- Consumaţi mai multe lichide pentru a înlocui volumul pe care îl veţi dona.
- Evitaţi însă ceaiul, cafeaua sau alte băuturi ce conţin cofeină.
- Consumaţi alimente bogate în fier - carne roşie, peşte, ficat, fasole, cereale îmbogăţite cu fier, stafide sau prune.
- Evitaţi mancărurile grase ca hamburgerii, cartofii prajiti ori îngheţata înainte de donare.
- Testele pentru infecţii facute asupra sangelui donat, pot fi afectate de grasimi - lipide - ce apar în sînge la cateva ore după ce au fost consumate mancarurile grase.
În timpul donării:
- Purtaţi haine cu mîneci care se pot ridica uşor mai sus de cot.
- Relaxati-vă! După donare:  Imediat după donare puteţi servi un sandwich şi un suc dacă simţiţi nevoia.
- Rehidrataţi-vă consumînd lichide.
- Dacă vă simţiţi ameţiţi, intindeti-vă, preferabil cu picioarele mai sus, pînă cînd senzaţia trece.
În cazurile rare cînd mai au loc uşoare sîngerari după îndepartarea bandajului, apăsati locul respectiv şi ţineţi braţul ridicat timp de 3-5 minute. Dacă apar sîngerari sau vanătăi sub piele, aplicaţi comprese reci pe locul respectiv în primele 24 de ore.
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează