Skip to content
Preluare de bune practici

La 21.03.2008 o echipă de funcţionari publici din Pretura sectorului Ciocana s-a deplasat la  ASEM, pentru a face cunoştinţă cu primul  Business Incubator academic din Moldova. Incubatorul este o componentă a Centrului de plasament al studenţilor din cadrul ASEM. Directorul Incubatorului de afaceri este Aurelia Braguţa, concomitent  preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Tinerilor Manageri din Moldova (ANTIM).     
În timpul discuţiei s-a constat, că ...

 

fondarea Incubatorului de afaceri este rezultatul participarii ANTIM în programul Business Incubator, al proiectului BIZPRO-Moldova (USAID), scopul căruia a fost  stimularea dezvoltarii noilor afaceri în Moldova prin introducerea şi suportul celor mai bune experienţe internaţionale în procesul de incubare a afacerilor. Pe parcursul realizării proiectului,  BIZPRO-Moldova a folosit o combinaţie de asistenţă tehnică şi deplasări de studiu.
Incubatorul este amplasat într-un sediu modern şi dispune de 6 oficii destinate întreprinderilor, 2 săli de conferinţe. Fiecare oficiu este echipat cu mobilier şi tehnică de birou. Structura nominalizată are drept scop crearea condiţiilor favorabile pentru deschiderea şi dezvoltarea afacerilor de către studenţi. Este o oportunitate pentru studenţi ca să-şi implementeze ideile, mai mult ca atît să se simtă real în pielea unor antreprenori. Termenul maxim de activitate în cadrul incubatorului este de doi ani.
Studenţii ASEM au elaborat peste 100 de planuri de afaceri, care au participat într-un concurs organizat. Din aceste planuri 29 au ajuns în faza finală de selectare, dar numai 4 companii au fost selectate pentru incubare. Antreprenorii începători au decis să înceapă cariera în domeniile tehnologiilor informaţionale, publicitate şi consultanţă în afaceri. Cele patru întreprinderi plasate în incubatorul de afaceri din cadrul ASEM  beneficiază de consultaţii din partea comitetului de mentori, creat de Mobiasbancă, Agenţia de Stat pentru Protecţia Proprietăţii Industriale, Camera de Comerţ şi Industrie, Central European and Eurasian Law Intiative şi experţi.
USAID BIZPRO-Moldova continuă să ofere asistenţă companiilor incubate, prin expertul său dna Larisa Bugaian, care e membru în Consiliul de Mentori a structurii. Administraţia Incubatorului de afaceri a ASEM –ului este predispusă la relaţii de colaborare şi parteneriar.  Ca dovadă a propus consultanţă la crearea incubatoarelor analogice în cadrul altor instituţii (ex.Universitatea tehnică), a lansat  ideia creării incubatoarelor interuniversitare, care ar permite dezvoltarea  şi implimentarea ideilor de afaceri din diferite domenii în complex.
Pretura sectorului Ciocana contează pe bunavoinţa administraţiei Business Incubatorului academic a ASEM-ului de a continua relaţiile de colaborare cu scopul prămovării şi implementării încubatoarelor de afaceri în instituţiile preuniversitare din sector. Acaestă continuitate se va realiza prin organizarea meselor rotunde în cadrul preturii şi instituţiilor cointeresate.
Incubatorul de afaceri a început activitatea în ziua de 23 septembrie 2005. Suportul logistic a venit din partea lui Laurence Hewick, expert internaţional în incubatoare de afaceri, cu experienţă de succes în Canada, Bolivia şi Serbia. Proiectul a fost susţinut financiar de către Fundaţia Balcanică pentru copii şi tineret.

Adresa:

Centrul de Incubare al Incubatorului de Afaceri ASEM
Chişinău,  str. Gh. B. Bodoni, 59, bloc B, oficiul 810, tel/Fax: (22) 24 01 52.

E-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ,                              Web: www.incubator.ase.md

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează