Skip to content
Situația epidemiologică actuală privind îmbolnăvirile de Rujeola

24 ianuarie 2018

Rujeola este o boală respiratorie severă, podusă de virusul rujeolic, foarte contagioasă și, uneori, mortală.
Sursa de infecţie este omul bolnav cu diferite forme clinice. Nu există purtători sănătoşi de virus rujeolic.
Calea de transmitere este aeriană, prin secreţii nazofarigjiene, în condiţii de contact apropiat şi la distanţă. Este posibilă transmiterea virusului și pe cale transplacentară. Receptivitatea este generală. Pot fi afectate toate grupele de vîrstă, însă predomină vârsta copilăriei. Sugarii născuţi din mame imune posedă imunitate specifică pînă la vîrsta de 5 - 6 luni.
Sezonalitatea rujeolei este iarna şi primăvara. Imunitatea postinfecţioasă este durabilă, pe toată viaţa. Boala debutează ca o răceală banală cu febră mare, secreții nazale, ochi înroșiți și erupție măruntă. Febră treptat în creştere pînă la 380-400 C, catar oculorespirator (conjunctivită, fotofobie, lacrimare, rinoree, tuse uscată iritativă, lătrătoare, crup). Mucoasa bucală edemată şi hiperemiată, limba saburală, gingivită eritematoasă cu depuneri albicioase. Stărea generală alterată, la a 3-4 zi apare a doua undă febrilă, semne catarale în progres, erupţii pe pielea feței și a capului, ce se extind apoi pe restul corpului. O persoană bolnavă poate infecta pînă la 9 din 10 persoane cu care intră în contact. Riscul este major pentru copiii mici, care nu sunt vaccinați și care, dacă se îmbolnăvesc, pot degenera în forme grave ale afecțiunii. Conform datelor statistice, pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă boala este mortal. În scopul prevenirii rujeolei se recomandă: Vaccinarea copilului conform Programului Naţional de Imunizări constituie elementul de bază în profilaxia acestei maladii.
La apariția primelor semne clinice suspecte pentru rujeolă:

  • secreții nazale apoase, strănut;
  • lăcrimarea abundentă, înroșirea ochilor;
  • intoleranță la lumină și umflarea pleoapelor;
  • dureri de gât, răgușeală;
  • înroșirea și umflarea amigdalelor;
  • tuse uscată, supărătoare sau, dimpotrivă productive.
  • În mod obligatoriu este necesar de efectuat consultul medicul de familie sau apelarea la asistența medicală de urgență, în special, a copiilor nevaccinați, cât și în cazul prezenței unui contact cu persoane venite din țările endemice de rujeolă sau deplasării în aceste țări.
    Izolarea copilului la domiciliu până la sosirea medicului de familie, aplicarea primului ajutor medical (administrarea preparatelor antipiretice), la necesitate.