Skip to content
Bine aţi venit pe site-ul preturii sectorului Ciocana!
O alimentaţie adecvată a copiilor este cheia dezvoltării unei generaţii sănătoase

23 decembrie 2009

  O alimentaţie sănătoasă şi adecvată necesităţilor organismului copilului este cheia asigurării unei creşteri şi dezvoltări armonioase, îmbunătăţirii calităţii vieţii, sporirii duratei medii de viaţă.
  Pornind de la aceste deziderate, Administraţia Publică Locală acordă o atenţie sporită organizării şi desfăşurării alimentaţiei copiilor în instituţiile preşcolare şi preuniversitare din sector.
  În sectorul Ciocana activează 31 instituţii de învăţămînt, din care 17 instituţii preşcolare cu un contingent de 4820 copii şi 14 instituţii preuniversitare în care fac studii 4486 elevi.
  În instituţiile preşcolare copiii se alimentează de 4 ori pe zi în limita normei băneşti de 13,50 lei + 2,00 lei la dorinţa părinţilor. Suma mijloacelor băneşti alocată pentru anul 2009 din bugetul municipal a fost de 7529,7 mii lei.
  În instituţiile preuniversitare se alimentează gratuit cu dejun 3358 elevi din cl.I-IV şi 790 elevi din cl. V-IX; cu prînz 425 elevi din grupa de meditaţie; cu dejun şi ptînz 296 elevi din clasele sportive.
  Suma mijloacelor băneşti alocată pentru anul 2009 din bugetul municipal a fost de 4206,0 mii lei. În perioada 08 - 11.12.2009 Grupul de lucru pentru monitorizarea procesului de alimentaţie a copiilor în instituţiile preşcolare şi preuniversitare a vizitat 8 grădiniţe şi 5 şcoli şi licee din sector (urbe).
  Scopul controalelor efectuate - verificarea organizării regimului alimentar corect , corespunzător normelor naturale şi băneşti aprobate. Pe data de 16.12.2009 în cadrul unei şedinţe cu participarea reprezentaţilor preturii de sector, Centrului Municipal de Medicină Preventivă, Asociaţiei Medical Teritoriale Ciocana, Direcţiei generale comerţ, alimentaţie publică şi prestări servicii, Direcţiei Educaţie, Tineret şi Sport, conducătorilor instituţiilor preşcolare şi preuniversitare au fost puse în discuţie rezultatele verificărilor.
  S-a constatat o evoluţie pozitivă în procesul de organizare şi desfăşurare a alimentaţiei copiilor. Totodată s-au evidenţiat şi unele neajunsuri şi anume: exploatarea în blocurile alimentare a instituţiilor preuniversitare a utilajului tehnologic şi frigorific uzat moral şi fizic, care duce la reparaţii frecvente şi supraconsumul mijloacelor financiare nejustificat; în lipsa medicilor s-a înrăutăţit calitatea deservirii medicale. Nu se efectuează controlul asupra alimentaţiei raţionale, nu se analizează indicile morbidităţii şi nu se planifică măsuri de reducere În rezultat au fost trasate măsuri de îmbunătăţire a procesului de organizare a alimentaţiei copiilor din instituţiile de învăţămînt pentru anul 2010.
  Organizarea alimentaţiei în instituţii de învăţămînt se desfăşoară în baza prevederilor Deciziei Consiliului municipal Chişinău nr. 2/35 din 26.02.2009 “Cu privire la majorarea normelor băneşti pentru alimentaţia gratuită a elevilor/copiilor din instituţiile municipale de învăţămînt preşcolar şi preuniversitar pentru perioada ianuarie-septembrie 2009”.

Poze la subiect:

 
Bucură-te de senzaţia cînd realizezi că poţi salva vieţi

09 decembrie 2009

  Sîngele donat de tine poate salva un nou născut, o mamă, un tată, un frate sau o soră. Tu le poţi oferi o şansa de a-şi trai mai departe viaţa. Cu o singură donare poţi salva chiar trei vieţi.
  Dacă vrei să donezi sînge vino (cu buletinul de identitate) pe data de 17 decembrie 2009 la Asociaţia Medical Teritorială Ciocana de pe str. Vadul lui Vodă, 80, unde va avea loc Campania de donare a sîngelui.
Sfaturi pentru donatori:

Inainte de donare:
- Odihniţi-vă bine în noaptea de dinaintea donării.
- Mancaţi ceva uşor înainte de donare. 
- Consumaţi mai multe lichide pentru a înlocui volumul pe care îl veţi dona. 
- Evitaţi însă ceaiul, cafeaua sau alte băuturi ce conţin cofeină. 
- Consumaţi alimente bogate în fier - carne roşie, peşte, ficat, fasole, cereale imbogatite cu fier, stafide sau prune. 
- Evitaţi mancărurile grase ca hamburgerii, cartofii prajiţi ori îngheţata înainte de donare. 
- Testele pentru infecţii făcute asupra sîngelui donat, pot fi afectate de grăsimi - lipide - ce apar în sînge la cateva ore după ce au fost consumate mancărurile grase.
În timpul donării: 
- Purtaţi haine cu mîneci care se pot ridica uşor mai sus de cot. 
- Relaxati-vă!
După donare: 
- Imediat după donare puteţi servi un sandwich şi un suc dacă simţiţi nevoia. 
- Rehidrataţi-vă consumînd lichide. 
- Dacă vă simţiţi ameţiţi, întindeţi-vă, preferabil cu picioarele mai sus, pînă cînd senzaţia trece.
  În cazurile rare cînd mai au loc uşoare sîngerări după îndepartarea bandajului, apăsaţi locul respectiv şi ţineţi braţul ridicat timp de 3-5 minute.
- Dacă apar sîngerari sau vînătăi sub piele, aplicaţi comprese reci pe locul respectiv în primele 24 de ore.

Informaţii suplimentare la tel: 33-92-77
 
Ziua Internaţională a invalizilor

4 decembrie 2009

  Conform Adunării ONU (1992) data de 3 decembrie este declatrată Ziua Internaţională a Invalizilor.
  Cu ocazia acestei zile la Direcţia asistenţă socială din sectorul Ciocana au fost organizate cîteva activităţi de binefacere: la Centrul de zi „Bătrîneţe fără tristeţe” a fost organizată o masă de binefacere la care au participat 24 de persoane cu dizabilităţi după care au primit în dar colete, altor 20 de persoane li sau oferit haine şi încălţăminte, toate acestea puse la dispoziţie de Organizaţia Obştească „Lotusul de aur”. De asemenea 30 de persoane au beneficiat de făină de grîu (2 kg), oferită de SA „CPC Chişinău”.
 
<< Început < Anterior 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 Următor > Sfârşit >>

Pagina 325 din 360

Informaţii

Pretura sectorului Ciocana


Pretor 
Sinilga ȘCOLNIC

Adresa:
bd. Mircea cel Batrân, 4/3

Telefon anticamera
022 33-34-34

Cine e online

Avem 36 vizitatori online