Skip to content
Bine aţi venit pe site-ul preturii sectorului Ciocana!
"Liber în acţiune"

05 decembrie 2011

În fiecare an, la 3 decembrie este marcată Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi. Această zi a fost adoptată de ONU în 1992 pentru a face populaţia să înţeleagă efectele dizabilităţilor şi pentru a combate discriminarea.

În legătură cu aceasta, Asociaţia “Motivaţie” din Republica Moldova a organizat maratonul „Liber în acţiune” – eveniment implementat cu sprijinul financiar al Programului Egalitate şi Participare Civică al Fundaţiei Soros-Moldova, desfăşurat concomitent în cele cinci sectoare ale capitalei, la 2 decembrie, 2011, cu începere de la ora 11.00.

Prin această acţiune, se încearcă de a sensibiliza opinia publică referitor la crearea accesului egal la serviciile sociale, oferindu-se soluţii viabile privind accesul în clădiri, în urma măsurărilor arhitecturale efectuate.

În sectorul Ciocana, după analiza efectuată la două dintre instituţiile cu menire socială, rezultatul nu a fost tocmai unul în favoarea persoanelor cu probleme locomotorii, existînd probleme la: condiţiile de circulaţie spre clădire, intrările în clădire neadaptate pentru persoanele cu dizabilităţi, utilarea scărilor exterioare şi a rampelor de acces cu bare de sprijin, reglarea deschiderii uşilor şi treptei de intrare la lifturi etc.

Astfel, toate aceste lipsuri duc la nerespectarea drepturilor acestor persoane, care, în majoritatea cazurilor, nu au acces la serviciile prestate de instituţii de diferit gen.

În prezent, în Republica Moldova numărul total al persoanelor cu dizabilităţi constituie circa 179.100 (dintre care copii – 15.100), în creştere cu 11.600 de persoane mai mult faţă de anul 2006.

Poze la subiect: 
Inaugurarea celei de-a treia curţi a blocurilor de locuinţe

28 noiembrie 2011

Duminică, 27 noiembrie 2011, în sectorul Ciocana al capitalei, a avut loc inaugurarea celei de-a treia curţi a blocurilor de locuinţă din str. Petru Zadnipru, 7 şi 7/3, amenajată în cadrul programului lansat de Primăria mun. Chişinău şi ghidată de Pretura sectorului.

La eveniment au fost prezenţi primarul general Dorin Chirtoacă, consilieri municipali, responsabili din cadrul direcţiilor şi întreprinderilor municipale care au executat lucrările de amenajare, locatarii blocurilor respective, precum şi alţi oaspeţi.

Lucrările de amenajare a curţii: curăţarea arborilor, instalarea terenului de joacă pentru copii, amenajarea locurilor de parcare, realizarea căilor de acces şi trotuarelor din interiorul curţii, reabilitarea iluminatului public, au fost finanţate din bugetul municipal, iar lucrările de reparaţie a interiorului blocurilor – de către Asociaţiei Proprietarilor Locuinţelor Privatizate 54/219.

Reprezentanţii Centrului de creaţie al copiilor „Ghiocel”, au dat curs bunei dispoziţii prin cîntec şi dans, iar locatarii împreună cu primarul general au cîntat „Mulţi ani trăiască!” unei vecine ajunsă la jubileul de 90 de ani.

Spre final, Pretorul sectorului Ciocana, dna Galina Bostan, a înmînat scrisori de mulţumire reprezentanţilor direcţiilor şi întreprinderilor municipale (ÎM „EXDRUPO”, S.A. „EDILITATE”, ÎM „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi”, ÎM S.A. „Apă-Canal” Chişinău, ÎM „LUMTEH”, Asociaţia Proprietarilor Locuinţelor Privatizate 54/219, Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie a Primăriei mun. Chişinău) pentru profesionalismul şi experienţa de care au dat dovadă în desfăşurarea lucrărilor de amenajare a curţii.

Poze la subiect:

 
"Tineretul - provocarea mileniului"

21 noiembrie 2011

Pretura sectorului Ciocana, în comun cu instituţiile de învăţămînt preuniversitar din sector şi Teatrul municipal de păpuşi “Guguţă” a organizat vineri, 18 noiembrie 2011, o serată cultural-distractivă cu genericul “Tineretul – provocarea mileniului”.

Echipele tuturor instituţiilor au dat dovadă de creativitate, originalitate, seriozitate şi imaginaţie în pregătirea programului prezentat, reuşind să uimească publicul prin modul în care au evoluat.

La final, tuturor participanţilor le-au fost înmînate diplome şi cadouri pentru prestaţia artistică.

Poze la subiect: 
<< Început < Anterior 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 Următor > Sfârşit >>

Pagina 306 din 386

Informaţii

Pretura sectorului Ciocana


Pretor 
Sinilga ȘCOLNIC

Adresa:
bd. Mircea cel Batrân, 4/3

Telefon anticamera
022 33-34-34

Cine e online

Avem 28 vizitatori online