Skip to content
Bine aţi venit pe site-ul preturii sectorului Ciocana!
Hramul Bisericii "Naşterea Maicii Domnului"

24 septembrie 2009

  La 20 septembrie 2009, biserica „Naşterea Maicii Domnului” din sectorul Ciocana a împlinit un deceniu de cînd a fost pusă prima piatră de temelie.
  Cu acest prilej Înalt Preasfinţitul Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi a întregii Moldove împreună cu soborul preoţesc a oficiat un serviciu divin de sfinţire a lăcaşului la care au venit sute de credincioşi.
  La eveniment au participat pretorul sectorului Ciocana Galina Bostan, vicepretorii Nicolae Grajdian şi Anatolie Portnoi, Anatolie Sărăcuţa fost pretor al sectorului Ciocana, cărora li s-au înmînat diplome, ordine şi medalii în semn de recunoştinţă pentru activitate sîrguincioasă spre binele bisericii şi ajutorul oferit Complexului Bisericesc Ortodox „Naşterea Maicii Domnului”.

Poze la subiect: 
GRIPA DE TIP NOU A(H1N1)

04 septembrie 2009

  GRIPA DE TIP NOU A(H1N1) 3 REGULI DE PROTECŢIE GRIPA A(H1N1)
   Gripa A(H1N1) se transmite uşor de la om la om şi cauzează maladii respiratorii de diferită gravitate. Simptomele de boală sunt similare gripei obişnuite (sezoniere). Severitatea bolii depinde de mai mulţi factori, inclusiv starea generală a organismului şi vîrstă. Sînt predispuşi de a face complicaţii persoanelor vîrstnice, copii mici, femeile gravide, persoanele care suferă de maladii cronice (astm, diabet, maladii cardiovasculare) şi cele cu imunitate scăzută.
  CUM NE PROTEJĂM DE GRIPA DE TIP NOU? 
  REGULA 1. SPĂLAŢI
• Spălaţi-vă des pe mîini cu săpun. • Curăţaţi şi dezinfectaţi suprafeţele, folosind detergenţi de uz casnic.
  Igiena mîinilor este o măsură importantă de prevenire a răspîndirii gripei. Spălatul cu săpun înlătură şi omoară microbii. Cînd nu aveţi posibilitatea să vă spălaţi cu săpun, folosiţi şerveţele cu alcool sau dezinfectante. Curăţarea şi dezinfectarea regulată a suprafeţelor (mese, mînerele uşilor şi a scaunelor etc.)va distruge virusul.
  REGULA 2. RESPECTAŢI DISTANŢA ŞI ETICHETA 
• Evitaţi contactul apropiat cu persoanele bolnave. Respectaţi distanţa de cel puţin 1 metru de la persoana bolnavă. • Evitaţi călătoriile, locurile aglomerate. • Acoperiţi-vă gura şi nasul cu batista atunci tuşiţi sau strănutaţi. • Evitaţi să atingeţi cu mîinile ochii, nasul sau gura. Virusul gripal se răspîndeşte pe aceste căi. • Nu scuipaţi în public. • Purtaţi masca sau alte mijloace de protecţie, pentru a reduce riscul îmbolnăvirii.
  Virusul se răspîndeşte uşor de la persoana bolnavă la cea sănătoasă pe calea aerului (strănut, tuse), de aceea este nevoie de a respecta distanţa de cel puţin 1metru de la persoana bolnavă, iar atunci cînd tuşiţi sau strănutaţi – să acoperim gura şi nasul cu batista de unică folosinţă pe care, după utilizare, o plasăm într-o pungă de unică folosinţă. Evitînd să mergem în locurile aglomerate, reducem riscul îmbolnăvirii.
  REGULA 3. INFORMAŢI-VĂ
• Informaţi-vă dvs. şi pe alte persoane despre gripă Respectaţi un mod de viaţă sănătos. • Urmări-ţi anunţurile şi recomandările medicilor referitor la gripă. • Respectarea unui mod de viaţă sănătos va mări capacitatea organismului de a lupta cu o eventuală îmbolnăvire.
  Practicaţi obiceiuri sănătoase – somn adecvat, consumarea alimentelor nutritive bogate în proteine, vitamine şi minerale şi un mod de viaţă fizic activ.
CARE SÎNT SIMPTOMELE GRIPEI A(H1N1) ŞI CE FACEM ÎN CAZUL ÎN CARE NE-AM ÎMBOLNĂVIT?
Simptomele gripei de tip nou A(H1N1) sunt asemănătoare gripei obişnuite: • febră (temperatura corpului se ridică la 38º C şi mai mult), friguri, dureri de cap, dureri musculare, astenie (oboseală intensă şi prelungită); • tuse, strănut, nas înfundat, eliminări nazale, dureri de gît. O parte din persoanele infectate cu acest virus au avut diaree şi vomă.
DACĂ AVEŢI SIMPTOME DE GRIPĂ
• Rămîneţi acasă şi adresaţi-vă medicului de familie. • Urmăriţi prescripţiile medicului, respectaţi regimul de pat şi consumaţi mult lichid. • Evitaţi să mergeţi în locurile publice. Purtaţi mască pentru a reduce riscul răspîndirii infecţiei. • Acoperiţi gura şi nasul cu batista atunci cînd tuşiţi sau strănutaţi. Spălaţi-vă cît mai des pe mîini cu apă caldă şi săpun.
CE FACEM ÎN CAZUL ÎN CARE CINEVA DIN FAMILIA NOASTRĂ S-A ÎMBOLNĂVIT?
• Oferiţi persoanei bolnave un spaţiu separat în casă. Dacă nu e posibil acest lucru, păstraţi distanţa de cel puţin 1 metru de la bolnav. • Limitaţi la minimum contactul dintre bolnav şi cei apropiaţi, în special copiii, persoanele în vîrstă şi cele care suferă de maladii cronice. • Aerisiţi frecvent încăperea. • Păstraţi curăţenia, spălaţi şi dezinfectaţi suprafeţele cît mai des cu detergenţi de uz casnic. • Spălaţi-vă des pe mîini cu apă caldă şi săpun. • La îngrijirea bolnavului acoperiţi-vă gura şi nasul cu masca sau alta mijloace de protecţie (batistă, fular ş. a.). • Un singur membru al familiei va avea grijă de persoana bolnavă.

 
Mesajul pretorului sectorului Ciocana, Galina Bostan, cu prilejul Zilei de 1 Septembrie

01 septembrie 2009

  Dragi profesori, elevi, părinţi!
  Azi e o mare sărbătoare, 1 septembrie – începutul unui nou an şcolar, un nou început spre dobîndirea cunoştinţelor.
  Emoţiile copiilor care vin prima zi la şcoală sunt de fapt un amestec de curiozitate pentru inedit. Adevăratele emoţii le trăiesc părinţii elevilor prin stări de bucurie şi speranţă pentru copiii lor. Alături de copii şi părinţi se află dascălii care veghează în mod deosebit calea lor spre tărîmul înţelepciunii.
  Dragi elevi, primiţi cele mai sincere felicitări şi urări de bine cu ocazia începerii noului an de învăţămînt. Multe succese, hărnicie, dăruire, curaj pentru a vă face visele împlinite.
  Stimaţi profesori, Vă aducem felicitări cu ocazia începerii noului an şcolar, dorindu-vă multă răbdare, bunăvoinţă şi cît mai mulţi discipoli setoşi de a cuceri lumea cunoştinţelor. Belşugul să vă încunune, pentru că Dumneavoastră răspîndiţi în jur iubire, har, înţelepciune; contribuiţi cu talentul şi munca la cultivarea frumosului şi adevărului, binelui şi sacrului.
  Dragi părinţi, Vă felicităm şi Vă urăm multă sănătate, bucurii, linişte, prosperitate, răbdare şi împliniri împreună cu viitorul neamului nostru, care sînt copiii.
  Să aveţi un an nou şcolar fericit, binecuvîntat de Dumnezeu!
  Fie-vă voinţa fără astîmpăr, curaj – pentru a putea schimba şi înţelepciune pentru a putea deosebi.
  Să vă fie sufletul plin de lumină, ochii plin de lacrimi de bucurie, mintea – de gînduri bune şi frumoase şi inima – plină de iubire!

Cu respect,

Galina Bostan,
Pretorul sectorului Ciocana
 

Poze la subiect:

 
<< Început < Anterior 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 Următor > Sfârşit >>

Pagina 298 din 327

Informaţii

Pretura sectorului Ciocana


Pretor 
Sinilga ȘCOLNIC

Adresa:
bd. Mircea cel Batrân, 4/3

Telefon anticamera
022 33-34-34

Cine e online

Avem 29 vizitatori online