Skip to content
Bine aţi venit pe site-ul preturii sectorului Ciocana!
Donează sînge, dăruieşte viaţă!

25 noiembrie 2010

  Pe data de 22.11.10 la Colegiul Mondostud Art, Pretura sectorului Ciocana în comun cu Centrului Naţional de Transfuzie a Sîngelui, a desfăşurat un seminar tematic: „Donează sînge, dăruieşte viaţă”.
  Reprezentantul Centrului Naţional de Transfuzie a Sîngelui (CNTS) a adus la cunoştinţă studenţilor contribuţia semnificativă pe care o pot face donatorii de sînge celor ce au nevoie de acesta.
  De asemenea tinerilor li s-a explicat beneficiile pe care le pot avea donatorii de sînge (control medical aprofundat gratuit, zi liberă etc).
  Informaţia prezentată în cadrul seminarului a trezit interesul tinerilor şi a generat discuţii vizavi de acest subiect la sfîrşitul seminarului. Concomitent s-a menţionat că persoanele care doresc să doneze sînge o pot face de luni pînă vineri la Centrului Naţional de Transfuzie a Sîngelui.
  Telefon de contact al CNTS: 73-93-81.

Poze la subiect:

 
Dăruieşte o picătură de viaţă!

15 noiembrie 2010

  În conformitate cu Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr. 637 din 7 iunie 2007 „Cu privire la aprobarea Programului Naţional Securitatea Transfuzională şi autoasigurarea ţării cu produse sanguine pentru anii 2007-2011” şi în baza ordinului Ministerului Sănătăţii nr.431 instituţiilor medico-sanitare cu componente şi preparate sanguine pentru anul 2010”, despre aprobarea programului „Zilelor de donare în cadrul teritoriilor administraţiilor publice locale pe parcursul anului 2010”, sectorul Ciocana este inclus în orarul donării de sînge în luna noiembrie curent.
  Sîngele poate fi donat atît la Centru Naţional de Transfuzie a Sîngelui, cît şi în localurile specializate din sectorul Ciocana.
  Vă reamintim, că donatori ai sîngelui pot fi cetăţenii, care au atins vîrsta de 18 ani, fără maladii specifice inclusiv cronice, contraindicate. Doritorii de a dona sînge se vor prezenta la punctele de colectare cu buletinul de identitate, unde vor fi testaţi medical pe gratis , vor beneficia de 2 zile de odihnă şi de un colet cu produse alimentare.
  Campania de Donare a Sîngelui care va avea loc la data de 23 noiembrie curent în cadrul Centrului Consultativ Diagnostic IMSP AMT Ciocana (str. Vadul lui Vodă, 80), iar la 24 noiembrie curent în cadrul Centrului Medicilor de Familie nr.8 (str.Voluntarilor,3).  
  În scopul bunei organizări a lunarului de donare a sîngelui, solicităm insistent conducătorilor de întreprinderi, instituţii, organizaţii de a ne prezenta pînă la 19.11.2010 (fax 33-34-34) în scris, lista doritorilor de a dona sînge.

Informaţii suplimentare

Secţia social-economică tel: 33-92-77
Asociaţia Medical-Teritorială Ciocana str. Vadul lui Vodă, 80 tel: 47-17-90
Centrul Naţional de Transfuzie a Sîngelui str. Academiei, 11 tel: 73-93-81

Sfaturi pentru donatori:

Înainte de donare:
- Odihniţi-vă bine în noaptea de dinaintea donării.
- Mancaţi ceva uşor înainte de donare.
- Consumaţi mai multe lichide pentru a înlocui volumul pe care îl veţi dona.
- Evitaţi însă ceaiul, cafeaua sau alte băuturi ce conţin cofeină.
- Consumaţi alimente bogate în fier - carne roşie, peşte, ficat, fasole, cereale îmbogăţite cu fier, stafide sau prune.
- Evitaţi mancărurile grase ca hamburgerii, cartofii prajiti ori îngheţata înainte de donare.
- Testele pentru infecţii facute asupra sangelui donat, pot fi afectate de grasimi - lipide - ce apar în sînge la cateva ore după ce au fost consumate mancarurile grase.
În timpul donării:
- Purtaţi haine cu mîneci care se pot ridica uşor mai sus de cot.
- Relaxati-vă! După donare:  Imediat după donare puteţi servi un sandwich şi un suc dacă simţiţi nevoia.
- Rehidrataţi-vă consumînd lichide.
- Dacă vă simţiţi ameţiţi, intindeti-vă, preferabil cu picioarele mai sus, pînă cînd senzaţia trece.
În cazurile rare cînd mai au loc uşoare sîngerari după îndepartarea bandajului, apăsati locul respectiv şi ţineţi braţul ridicat timp de 3-5 minute. Dacă apar sîngerari sau vanătăi sub piele, aplicaţi comprese reci pe locul respectiv în primele 24 de ore.
 
Ziua Recrutulu sărbătorită în sectorul Ciocana!

29 octombrie 2010

  La 28 octombrie 2010 la Pretura de sector a avut loc sărbătoarea devenită deja o tradiţie – "Ziua Recrutului". 66 de tineri din sectorul Ciocana vor completa în acest an rîndurile Armatei Naţionale.
  Cu acest prilej studenţii Institutului Militar „Alexandru cel Bun” au demonstrat exerciţii de capacitate deosebită şi au prezentat expoziţii de arme şi muniţii.
  La eveniment au fost prezenţi veterani ai Războiului II Mondial şi Războiului din Afganistan, Primarul comunei Budeşti, dna Nina Costiuc care au adresat recruţilor cuvinte de încurajare şi felicitări. Recruţii au fost binecuvîntaţi de către părintele Nicolae de la biserica „Naşterea Maicii Domnului”. Fetele de la Colegiul Mondostud – Art au înmînat cadouri şi flori recruţilor.
  Pretorul sectorului Ciocana, dna Galina Bostan, a felicitat viitorii ostaşi precizînd că „tinerii noştri îşi vor satisface cu destoinicie sfînta datorie faţă de Patrie, fiindcă nu există onoare mai mare, decît aceea de a sta la paza hotarelor ţării, de a fi ostaş al Patriei şi apărător al neamului”.

Poze la subiect:

 
<< Început < Anterior 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 Următor > Sfârşit >>

Pagina 355 din 410

Informaţii

Pretura sectorului Ciocana


Pretor 
Sinilga ȘCOLNIC

Adresa:
bd. Mircea cel Batrân, 4/3

Telefon anticamera
022 33-34-34

Cine e online

Avem 42 vizitatori online